מחוייבים לאיכות החיים
ולבריאות שלך

מהם שינויים ניווניים?

 

בכותרת זו ניתקל לעיתים קרובות בביקורים במרפאה, פיענוח כתוב של הדמיות שלד למינהן וכהסבר לכאב גב. הכוונה בהגדרה “מפחידה” זו היא מעט יותר תמימה. התהליך מתאר שינויים השייכים לבלאי נורמלי,  התבגרות או הזדקנות מערכת השלד, תוצאה של עומס מתמשך, פגיעות במהלך החיים והשתקפות עיסוקנו על מבנה העצמות. כדאי מאד לזכור עובדה חשובה ולא תמיד מובנת: 

לא תמיד יש קשר ישיר בין תהליך שחיקתי הניכר בצילום והדמיה אחרת לבין כאב!

בדיון על שינויים אלה נציין שני סוגים עיקריים:

  1. שינוי ביציבת עמוד השדרה. התמודדות עם כח המשיכה, הרגלי עבודה ותנועה, מבנה שעימו נולדנו וכו’ משפיעים על הקשת הטבעית בגב. אחד השינויים הוא אבדל הקשת. תופעה זו עלולה, אך אינה חייבת לגרום לכאב. לפעמים תוביל לבלאי מואץ או אבדן גמישות.
      קשת מותן נורמלית

אבדן הקשת הנורמלית

 

הכירופרקטיקה יכולה להשפיע על יציבת עמוד השדרה, ליקויים הנובעים מהרגלים, עיסוק ועומס המאתגרים את התמודדות הגב עם כח המשיכה. כך יוכל הכירופרקטור לעזור ולמתן את תופעת אבדן הקשתות הטבעיות של עמוד השדרה, ולצמצם נזק אפשרי מאבדן כזה. עם זאת, יש לזכור כי הספקטרום ה”נורמלי” בקשתיות הגב די רחב. קשת רדודה או עמוקה יכולה להחשב כוריאנט נורמלי בבני אדם שונים. אין בכירופרקטיקה כוונה לשנות נטייה טבעית לקשתיות או תהליכים נורמליים של התבגרות השלד, אלא רק לעזור למנוע הדרדרות וסבל.

2. שינויי בלאי ושחיקה.                                                                                                                                  קיימים כמה סוגי שינוי אותם אפשר לראות בהדמיה וקשורים לסימנים אותם מראה גוף האדם החשוף לפעילות יומיומית, נשיאת משקל, תנועה, חבלות ותאונות וכמובן, התבגרות והזדקנות מערכת השריר והשלד.

תהליך בלאי ושחיקה בחוליות

 

הדמיה זו נראה גב תחתון שעבר תהליך שחיקה ובלאי. באותה הדמיה, סומנו האותות לכך:

בסימון (1) נראה “זיזים” המזכירים את מקור הציפור. אלה נוצרים בשולי החוליות כמעין גשרים המגבילים את התנועה ומייצבים את המבנה. זיזים אלה הם תגובה אופיינית למצב בלאי.

בסימון (2) נראה היצרות ניכרת במרווח שבין חוליה לחוליה. ההיצרות נובעת מאבדן בגובה הדיסקית הבין-חולייתית בגלל התייבשותה והתערערות המבנה הסיבי הפנימי שלה.

בסימון (3) נראה מעין אזור “לבן”, הסתיידות. זו באה גם-כן כתגובה על עומס ודלדול העצם כמאפיין את הזדקנות השלד.

לסיכום: השחיקה והבלאי מתבטאים באבדן המרווח שבין החוליות, יצירת זיזי-עצם והסתיידות. כאמור, אין בשינויים הטבעיים אלה עד לייצר בפני עצמם מצב דלקתי, כואב או מחלתי. אבל במידה שהיצרות, הסתיידות והתפתחות זיזים תגרום לעודף לחץ על רקמות עצב או רקמות רכות (סחוס, גידים ורצועות) הרגישים לכאב וללחץ, הדבר יכול לייצר מחלת גב כואבת. מובן מאליו שמערכת דיסקים בינחוליתיים שאבדו תכולת נוזל וגמישות, המבנה שלהם התערער נוצרו סביבם זיזים והסתיידויות חשופים יותר לכאב. זוהי הגדרת השחיקה והבלאי בגב. התמודדות הכירופרקטיקה עם תופעה זו היא: שמירה על תנועתיות טובה על ידי הנעת מפרקים, שחרור אזור גב הסובלים מתת תנועה, הערכה נכונה של אזורים שבהם יש חולשה או עודף מתח בשרירים ומתן תיקון בתרגילים פעילים. הכירופרקטיקה מומחית במבנה הגב על כל רקמותיו ויודעת לאזן ולצמצם את השחיקה והבלאי הנובעים מחיי יומיום אצל כולנו.

 

 

 

Scroll to Top
דילוג לתוכן